vineri, iunie 14, 2024
AcasăFestivaluriFestivalul “Floare de pe Bărăgan”

Festivalul “Floare de pe Bărăgan”

Contact

Festivalul Internațional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“, inclus în calendarul Consiliului Internaţional de Organizare a Festivalurilor de Folclor (C.I.O.F.F), este organizat de Consiliul Județean Ialomița, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița și Consiliul Local Slobozia.

În anul 1994 începea în Bărăganul ialomiţean un festival ce îşi propunea să adune laolaltă, într-o adevărată sărbătoare a cântecului, dansului şi portului popular, artişti din toate colţurile lumii.

Festivalul se desfăşoară în municipiul Slobozia şi unele localităţi ale judeţului Ialomiţa. Participarea este posibilă pe baza invitaţiei oficiale primite din partea organizatorilor, în urma selecţiei ofertelor venite din partea diferitelor ansambluri şi grupuri folclorice din întreaga lume. De-a lungul timpului au fost oaspeţii festivalului ansambluri folclorice din Franţa, Italia, Spania, Rusia, Turcia, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria, Armenia, Serbia, Macedonia, Slovacia, Ucraina, Israel, Peru, Republica Moldova.

Prin cântec, dans şi reprezentaţii de artă populară, festivalul promovează frumuseţea, unicitatea fiecărei naţiuni, în contextul globalizării şi al păstrării identităţii socio-culturale. Schimburile culturale şi de idei contribuie din plin la cunoaşterea umană, la întărirea prieteniei şi îmbogăţirea orizontului spiritual al participanţilor.


La reuşita manifestării contribuie de fiecare dată si Primăriile şi Consiliile locale, Casele de cultură şi Căminele culturale din judeţ, care de fiecare dată sunt gazdele primitoare ale grupurilor vizitatoare. Alături de ansamblurile folclorice din străinătate, pe scenele judeţului evoluează de fiecare dată solişti vocali, grupuri vocale şi de dansuri, ansambluri artistice din judeţ, frumuseţea folclorului ialomiţean şi românesc fiind apreciată la adevărata sa valoare de oaspeţii festivalului.

Începând cu anul 1994, când s-au pus bazele acestei manifestări artistice cu caracter internaţional, an de an festivalul a crescut valoric, impunându-se în viaţa cultural-artistică a judeţului Ialomiţa şi a ţării. Spectaculoasele parade ale portului popular, spectacolele folclorice susţinute pe scenele judeţului, întâlnirile dintre mesagerii diferitelor culturi, spiritul competitiv, de înalt profesionalism, cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor diferitelor popoare se înscriu în această extraordinară atmosferă magică de bucurie a cântecului şi dansului, aflată sub semnul colaborării şi prieteniei.

Locuitorii din Ialomiţa aşteaptă de fiecare dată cu inimile deschise această sărbătoare a folclorului de pretutindeni şi sunt nerăbdători să cunoască obiceiurile şi cultura altor popoare prin intermediul dansului, muzicii şi costumelor populare. Varietatea dansurilor, a ritmurilor, a costumelor tradiţionale atrage de fiecare dată atenţia şi câştigă admiraţia celor îndrăgostiţi de folclor, reflectând istorie, cultură, atitudini, valori.

1997 – Ansamblul folcloric ”Russkie Napevy” – Rusia
Evenimentul este o adevărată sărbătoare a cântecului şi dansului popular, o explozie de originalitate şi tradiţii, păstrate din generaţie în generaţie şi transmise mai departe prin intermediul artei spectacolului.

Participanţii la această manifestare au ocazia, pe parcursul festivalului, să viziteze judeţul Ialomiţa cu oraşele şi comunele sale, cu atracţiile sale, dar şi cu ospitalitatea proverbială a locuitorilor săi.

Sub marea umbrelă a folclorului s-au legat de-a lungul timpului prietenii durabile care nu ţin cont de relaţii sociale şi opinii politice. Oamenii îndrăgesc folclorul, bun spiritual de preţ, îl receptează bucuroşi, cu exuberanţă, pasiune, patimă, dornici de autenticitate, interpretare adecvată, varietate şi culoare, creaţia populară constituind un inepuizabil izvor de inspiraţie.

Discuţiile, vizitele, spectacolele, paradele au înseamnă de fiecare dată un răgaz acordat deschiderii către modul de a fi al celuilalt, tocmai pentru o mai bună identificare a fiecăruia. Astfel de festivaluri reprezintă pentru judeţul Ialomiţa ocazii prin care putem demonstra că suntem europeni.

Festivalul Internaţional de Folclor „Floare de pe Bărăgan“ este o manifestare culturală de maximă importanţă pentru judeţul Ialomiţa, un moment de întâlnire şi schimburi spirituale între diverse popoare, tradiţii şi culturi, sub semnul prieteniei şi păcii.

Populare Acum

Comentarii Recente