marți, mai 28, 2024
AcasăAnsambluriAnsamblul Plavi Delia

Ansamblul Plavi Delia

Contact

Asociatia Plavi Delija Sanpetru Mare
Sanpetru Mare nr. 362
Judetul Timis
Romania


Petcov Dragomir Zlatomir
+4 0744 506 681
borco_i@yahoo.com

Formația cultual atistică ”Pavi Delija” Sânpetru Mare,România

Formația cultual atistică ”Pavi Delija” din Sânpetru Mare a fost înființată în anul 2004.la inițiativa doamnei  Danița Pelaici, care a fost atunci președintele organizației locale U.S.R.Formația este sub patronajul Uniunii Sârbilor din România care a fost înființată în anul 1989, este o asociaţie obştească şi apolitică cu caracter social, cultural-artistic, literar şi educativ.

Formația „Plavi Delija” are în repertoriul său 10 suite de dansuri:  dansuri din Banat,din Șumadia,Studenița,Macva.Dansuri din Lunca Mureșului,Vlașke,etc. În fiecare an formația își îmbogățeste repertoriul cu un dans nou.

Au participat la mai multe festivaluri cum ar fi : Festivalul Proetnica la Sighișoara,Lada cu zestre,etc.Au mai participat și la diferite festivaluri în Serbia,Ungaria,Austria,Republica Srpska,Macedonia.

Pe lângă ”dansatorii mari” formația are și copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani,astfel este menținută continuitatea.Formația ”Plavi Delija” are trei secții:școala de folclor, ansamblu pregătitor și ansamblu grupa mare care păstează tradițiile, cântecele și dansurile. Sunt 80 de membrii în special între 6 și 20 ani.

În anul 2018. La Festivalul ”Cu opinca prin Serbia” au obținut locul I după părerea juriului și cea mai bună orchestră a festivalului iar în 2019 la Festivalul Gingiun la Vrnjacka Banja au obținut locul II.

În anul 2019  când au sărbătorit 15 ani de la înființare au obținut cel mai mare premiu Placheta de argint  și premiul cel mai bun dansator la Festivalul European de folclor al sârbilor din diasporă și regiune  la Belgrad,la Sava Centar unde au participat 52 de ansambluri din 11 țări europene.

Formația colaborează cu mai mulți coregrafi din Serbia,cu Igor Popov,Mile Vuicin,Seia Raț,Deian Milisavlievici.

Formația Plavi Delija are sprijin și din partea Primariei Sânpetru Mare

          Coordonatorul artistic al ansamblului este Radovan Iovanov iar președintele ansamblului este Borco Iorgovan

Populare Acum

Comentarii Recente